Oolong

Detta är ett delvis oxiderat te som ligger någonstans mellan grönt och svart te när det gäller graden av oxidering. Och som bilden visar är tebladen tätt ihoprullade, vilket kapslar in smaken och förlänger teets hållbarhet.

Dongding oolong © Rickard Nygårds

I Kina brukar man säga att oolong tillhör kategorin qing cha. Ordet qing beskriver naturens färg och kan således översättas till antingen grönt (som i växter och blad) eller blått (som i himmel och hav). För att undvika förväxling med vanligt grönt te kan det vara lämpligast att kalla det ”blått te”, men det skulle också kunna heta ”blågrönt te”.

Ett oolongte är ibland mycket lätt oxiderat (ca 10 procent) med en färg och smak som påminner om gröna teer, medan andra sorter får genomgå en mycket längre oxideringsprocess, upp till ca 70 procent. Således har dessa oolongteer fått en färg och smak som mer liknar svart te. Oolongte har ofta en smak som beskrivs ”blommig”.

Om man tar upp och tittar på tebladen efter att teet har dragit några minuter kan man se hur mycket bladen har tillåtits oxidera. Man kan se att oxidationen har påbörjats där bladens fibrer har spruckit p.g.a. att de har rullats under produktionen. När bladens saft har trängt ut har den börjat reagera med syret i luften, vilket har gjort tebladen lite mörkare på dessa ställen och smaken har utvecklats.

Det är huvudsakligen de lite större tebladen som plockas till oolongte. De innehåller också mindre koffein än de unga toppskotten som oftast används till grönt te. Därför innehåller oolongte relativt lite koffein.

Varför kallas det oolong?

Ordet oolong kommer från kinesiskans wulong som betyder ”svart drake”. Man vet inte varifrån teets namn kommer ifrån, utan istället får man förlita sig på gamla legender om dess ursprung.

Det sägs att en man vid namn Wu Liang blev distraherad av en hjort när han hade plockat te en hel dag. Tebladen hann börja oxidera och därför blev teet lätt oxiderat. Mannens namn har senare ändrats till Wu Long (eller Oolong som vi säger i väst). I en annan gammal legend är det en svart orm som skrämmer iväg ägaren från sitt teplantage. När han några dagar senare törs återvända har tebladen redan börjat oxidera.

Oolongte kan också ha fått sitt namn av tebladens utseende när man häller hett vatten över dem. Vissa tycker nämligen att bladen då ser ut som små svarta drakar som vaknar till liv.

Teet uppfanns och utvecklades under Mingdynastin (1368–1644). Det kommer ursprungligen från provinsen Fujian och spred sig sedan vidare till Taiwan, där drycken är mycket populär än idag. Både Kina och Taiwan är stora producenter av oolongte. I Kina produceras det främst i provinserna Fujian och Guangdong som ligger i södra delarna av landet där klimatet är som bäst.

Tillagning av oolongte

Vattentemperaturen bör ligga på ca 85–95 grader för bästa resultat. Dessutom kan tebladen med fördel användas flera gånger. Man kan också låta bladen ligga kvar i koppen medan man dricker. Doseringen bör vara ca 1 tsk teblad per kopp (15 cl).

Olika tesorter