Botanik

Alla tesorter har sitt ursprung från samma typ av buske som bär det latinska namnet Camellia sinensis. Carl von Linné ansåg därmot att tebusken skulle tillhöra ett eget och han gav den således namnet Thea sinensis. Numera har man dock konstaterat att tebusken är en kamelia. Och från 1959 är Camellia sinensis det officiella namnet enligt International Code of Botanical Nomenclature.

Tebusken som egentligen är ett träd kan bli upp till 20 meter högt när den får växa vilt. När den odlas däremot blir den sällan över 1,0–1,5 meter för att underlätta när tebladen ska plockas och skördas.

Dess blommor liknar körsbärsblommor och är vita och rosa. Bladets ovansida som är utsatt för solen är läderartad, blank och mörkgrön, medan undersidan är mer matt och ljusare till färgen. De yngre bladen har dock en ljusgrön färg, och vars glatta yta känns lite ”plastig”. Bladets kant är sågformad med små hack utefter kanten, vilket också framgår av bilden.

Ett teblad från Camellia sinensis

Camellia sinensis trivs i ett varmt klimat med en medeltemperatur på runt 18 grader, och eftersom att den är frostkänslig krävs det att vintrarna är milda.

Det finns tre huvudtyper av tebusken som i hög utsträckning har korsats med varandra vid utveckling av s.k. hybrider.

 • Kinavarianten (Camellia sinensis var. sinensis) har flera stammar och den kan bli ca tre meter hög. Den är förhållandevis tålig mot kyla och klarar därför odling på höjd. Den kan odlas i åtminstone 100 år innan den är förbrukad.
 • Assamvarianten (Camellia sinensis var. assamica) har sitt ursprung i Indien. Assamvarianten är enstammig och kan bli 18 hög när den får växa vilt. Den är mer frostkänslig och har också lite större blad än den kinesiska. När den odlas har den en livslängd på 40 år. Det finns fem underkategorier till Assambusken:
  • Den ljusbladiga Assam
  • Den mörkbladiga Assam
  • Manipuri
  • Burmatyperna
  • Den storbladiga Lushai
 • Kambodjavarianten (Camellia sinensis var. cambodiensis) odlas inte, men har på naturlig väg korsats med de övriga varianterna. Den är liksom Assam enstammig och den kan bli fem meter hög.
 • Hybrider är plantor som tagits fram genom att man har korsat de övriga varianterna med varandra. På så sätt kan man få fram buskar som är mer tåliga mot t.ex. kyla och sjukdomar.

Illustration av teplantan

Illustrationen visar teplantan Camellia sinensis enligt Franz Eugen Köhler.

Läs mer om odling av te.