Qihong (Qis röda)

Qihong (Qis röda) eller Qimen hongcha (Qimens röda te) är ett kinesiskt svart te från häradet Qimen i Anhuiprovinsen. Teet produceras också i Dongzhi, Guichi, Shitai och Yixian häraden i Anhuiprovinsen samt Fuliang i Jiangxiprovinsen. På engelska kallas det ofta Keemun.

Sedan Tangdynastin har det producerats grönt te i området. Det sägs att man började producera svart te först i slutet av 1800-talet. Det var när ämbetsmannen Yu Ganchen återvände från Fujianprovinsen, och med sig förde han kunskaper om hur man producerade svart te.

Yu Ganchen började experimentera med teproduktion i distriktet Dongzhi 1875 och startade året därefter ett företag i Qimen. Resultatet blev ett svart te som kallades Qihong.

Teet är mycket uppskattat för sin fina smak som känns lite söt, mild och rökig. Den påminner nästan om mjölkchoklad eller chokladpraliner.

Bryggning

Använd gärna en s.k. gaiwan och en vattentemperatur på 95°C. Se också sidan med bryggtips.