Dianhong (Yunnans röda)

Dianhong är ett samlingsnamn för svart te från Yunnanprovinsen. Teet började produceras i häradet Fengqing år 1939.

Yunnans svarta teer består av blad från en storbladig variant av tebusken. Varianten kallas daye (stora blad) och har sitt ursprung i Yunnans urgamla teträd. Det äldsta teträdet i Yunnan är över tusen år gammalt.

De viktigaste områdena är de härad som finns i Lincang, Baoshan, Simao, Xishuangbanna, Dehong och Honghe.

Teet heter alltså Dianhong där Dian är ett kortnamn för Yunnanprovinsen och hong betyder röd.

Dianhong har en mild rökig smak som för tankarna till tobak och läder. Teet är också maltigt till sin karaktär, vilket kanske märks bäst om man luktar på de våta tebladen efter infusionen.

Bryggning

Använd gärna en s.k. gaiwan och en vattentemperatur på 95°C. Se också sidan med bryggtips.