Svart te

Det vi kallar svart te har egentligen en kopparröd färg. I teets hemland Kina använder man istället den mer korrekta benämningen ”rött te” (hong cha). Men det som i Sverige ofta kallas rött te heter egentligen rooibos och är inget riktigt te.

Svart te får sin kopparröda färg vid framställningen genom att tebladen tillåts oxidera fullt ut. Därmed får de en mörkt röd färg, men en liten mängd av de hälsosamma ämnena förstörs också.

Svart te i vit kopp © Rickard Nygårds

Svart te i vit kopp

Den mörkröda färgen beror på att en stor del av katechinerna i tebladen omvandlas till teaflaviner (har gulbrun färg) och tearubiginer (har rödbrun färg), vilka liksom katechinerna är nyttiga antioxidanter. Smaken blir också mindre besk och passar därför västerländska gommar bättre som inte är så vana vid beska smaker.

Fyra stora producenter

Indien, Kina , Kenya och Sri Lanka (Ceylon) är de största producenterna av svart te. I Sri Lanka och Indien används ofta den indiska varianten av tebusken som heter Camellia sinensis var. assamica. Denna har lite större blad än den kinesiska Camellia sinensis var. sinensis. Läs mer om teodling.

Två välkända indiska svarta teer och områden är det kraftiga och mörka Assam samt det lite ljusare och lättare Darjeeling, som faktiskt också räknas som ett svart te även fast det inte är fullt oxiderat.

Gradering av te

När det gäller svart te så förekommer det ofta lite underliga förkortningar som FOP och FNGS. Dessa förkortningar är graderingar av svart te och anger hur mycket teet har finfördelats och hur bladen ser ut.

Ett mer finfördelat te ger en starkare dryck till både smak och färg p.g.a. mer te får kontakt med det heta vattnet. Dessa teer säljs oftast i tepåsar. Här nedanför finns en indelning som förenklat förklarar ungefär hur det fungerar med graderingarna.

  • FOP | OP | P (Flowery Orange Pekoe) = Hela blad
  • BOP | BP (Broken Orange Pekoe) = Delade blad
  • D (Dust) = Finfördelade blad
  • FNGS (Fannings) = Finfördelade blad
  • CTC (Crushed Teared Curled) = Finfördelade blad

Om det finns ett G eller T i beteckningen så betyder det att det finns gulaktiga knoppar bland tebladen. Det är ett tecken på bra kvalitet.

  • G (Golden) = Viss närvaro av gulaktiga knoppar
  • T (Tippy) = Större närvaro av knoppar än G

Är svart te nyttigt?

Alla typer av te är bra för hälsan eftersom att teplantans blad är fulla av antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler. De gröna teerna innehåller dock lite mer nyttiga ämnen, för ju mindre processat tebladet är desto mer nyttigheter finns det i det färdiga teet. Men om man tillsätter socker blir det naturligtvis inte lika nyttigt.

Enligt en rapport som publicerades i ”European Journal of Clinical Nutrition” den 19 juli 2006 kunde forskarna konstatera att tre koppar svart te per dag, eller mer, minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt. Författarna till rapporten, som gjorde en genomgång av de senaste forskningen om svart te och hälsa, hittade inga bevis för att svart te skulle vara skadligt på något sätt. Undantaget är personer som redan har eller riskerar att få blodbrist. Om man dricker svart te direkt efter en måltid kan nämligen upptaget av järn från maten försämras.

En annan positiv effekt är att tein (koffein) tycks kunna förbättra den mentala förmågan eftersom att det är uppiggande. Något som kan vara negativt är dock att svart te kan vara vätskedrivande, men forskarna såg ingen större risk för vätskebrist så länge som teinhalten var mindre än 250 mg per kopp. En kopp svart te på 15 cl innehåller normalt endast ca 40–60 mg tein.

Källa: Gardner, E.J., Ruxton, C.H.S. & Leeds, A.R. Black tea – helpful or harmful? A review of the evidence. European Journal of Clinical Nutrition (2007) 61, 3–18.

Tillagning

När man brygger svart te bör man använda hett vatten (90–100 grader) för att alla aromämnen till fullo ska dras ut ur tebladen. Doseringen bör vara ca 1 tsk teblad per kopp (15 cl). Låt dra i 2–3 minuter.

Svarta tesorter