Smaksatt te

Webbplaten Om te handlar egentligen om rent te av hög kvalitet, det vill säga te utan tillsatser. Trots detta finns det anledning att kort nämna smaksatt te eftersom det är så populärt i Sverige. Faktum är att ingen annanstans i världen säljs det så mycket smaksatta teer som i Sverige. Detta skriver Mats-Eric Nilsson i boken Äkta vara.

Den är inte heller den äkta varan som normalt tillsätts i te. Oftast tillsätter de stora producenterna billiga s.k. aromer (se till exempel Earl Grey), vilket gör att teet får en konstgjord och intetsägande smak.

Den främsta anledningen till svenskarnas ointresse för den utsökta och naturliga tesmaken torde vara att man inte känner till tevärldens oerhörda mångfald. Varför skulle man annars dricka ”fulte” när det finns så otroligt mycket ”finte”? Prova därför att köpa te i lösvikt från en seriös tebutik nästa gång, istället för att välja dagligvaruhandelns tråkiga påsteer.

Smaksatta teer är nämligen sällan kvalitetsprodukter. Det är bara i ”fulte” det finns en anledning att tillsätta billiga och konstgjorda aromer. Utan tillsatser smakar det antagligen alltför illa, eller kanske saknar det helt smak, för att kunna säljas på annat sätt.

Börja utforska världens alla fantastiska tesorter redan i dag!