Produktion

Tebusken Camellia sinensis som till en början var en medicinalväxt började drickas allt mer som en daglig dryck på 200-talet. Det var också vid den här tiden som busken började odlas. På 350-talet kom de första skriftliga anvisningarna om hur tebusken skulle odlas, beredas och drickas.

Produktion av svart te

När man producerar svart te så får tebladen genomgå följande fyra steg:

  • Torkning: bladen börjar vissna och förlorar en del av sin fukt.
  • Rullning: bladen rullas och delas så att den kvarvarande fukten kan reagera med luften.
  • Oxidering: bladen genomgår en rad kemiska processer när fukten reagerar med syre och de blir mörkröda.
  • Upphettning: bladen värms upp så att oxideringsprocessen avbryts och bladen torkas tills att de innehåller endast ca tre procent fukt.

Tebladen får gå igenom denna process för att de ska bli torra och för att teet ska få sin speciella smak och karaktär. Oolongte går också igenom dessa fyra steg, men med en förkortad torkning och oxidering.

Produktion av grönt te

När grönt te produceras hoppar man över torkningen och istället utsätter man tebladen för värme. Detta gör man för att inaktivera de ensymer som finns i bladen. Därmed undviker man också att oxidationen påbörjas.

För att tillverka kinesiskt grönt te hettas tebladen upp genom att man rostar dem i pannor över eld. Bladen behåller sin gröna färg, men teet blir orangefärgat.

I Japan används en lite annorlunda tillverkningsmetod när de producerar sitt gröna te. Tebladen hettas istället upp med hjälp av het vattenånga direkt efter plockning. Teet får en gulgrön färg.

Efter den första upphettningen rullas, upphettas (igen) och torkas tebladen. Läs mer om grönt te.

Se också vilka länder som producerar mest te.