Örtte

När man talar om te avser man oftast avkok på tebusken Camellia sinensis, men även andra örter och medicinalväxter kan användas för att tillaga varma eller kalla drycker. Då talar man om örtte eller infusion.

Ett örtte ska till största delen bestå av en eller flera örtväxters blad, blommor, kvistar, frön eller rötter. Det finns inga särskilda regler som bestämmer vad som får användas i ett örtte, även vanliga teblad kan ingå som en ingrediens. Däremot ställer livsmedelslagarna vissa krav på den mat och dryck som säljs; den får till exempel inte vara direkt hälsovådlig att konsumera.

Dessutom kan vissa örter vara mycket verksamma och därför bör gravida kvinnor och personer som tar medicin vara extra försiktiga. Då kan det vara bra att först kontakta läkare innan man provar en ny ört.

Olika typer av örter

När man köper örter, särskilt utomlands, är det bäst att använda det latinska namnet eftersom att vissa örters lokala namn kan leda till missförstånd och sammanblandning, vilket i sin tur kan få allvarliga konsekvenser.

Här är några exempel på vanliga örter som är populära som örtte.

  • Kamomill (Anthemis nobilis)
  • Lavendel (Lavandula officinalis)
  • Rooibos (Aspalathus linearis)
  • Johannesört (Hypericum perforatum)
  • Rölleka (Achillea millefolium)

Att tillaga örtte

Använd 1 tsk torkade örter eller 2 tsk färska örter till en kopp. Låt dra i ca 2–5 minuter i hett vatten.