Tieguanyin (Järnguanyin)

Tesorten kommer från Anxi härad i sydöstra Fujianprovinsen. Tebladen är ihopskrynklade och öppnar sig när man slår på hett vatten. Då avger de också en något blomaktig, rostad och nötaktig smak.

Tebladen har oxiderat ca 10–30 procent. Den tesort som kallas ”Anxi tieguanyin” har bara oxiderat runt 10 procent medan den vanliga ”Tieguanyin” ligger på ca 30 procent.

Det finns en legend teets uppkomst. En teodlare gick förbi en järnstaty av Nådens bodhisattva (Guan Yin) på sin väg till arbetet. Statyn stod i ett gammalt nedgånget tempel. Bonden började en dag att städa upp i templet och tände rökelse till bodhisattvans ära. Guanyin sökte sedan upp bonden i en dröm och berättade för honom om en skatt som fanns i en grotta bakom templet. Bonden gick dit och fann där en teplanta som han började odla. Han gav teet dess namn – Tieguanyin – efter den järnbodhisattva som fanns vid templet (ordet tie betyder järn).

Tillagning

Bereds med en vattentemperatur på runt 90 grader i 2–3 minuter. Man kan också brygga Tieguanyin enligt den kinesiska teceremonin gongfucha.