Kinesiskt te

Te kommer ursprungligen från Kina där det har druckits i åtminstone tvåtusen år. Enligt sägnen var det kejsare Shen Nong som upptäckte teet för omkring 4700 år sedan (se teets historia).

I Kina produceras alla te ur samtliga existerande kategorier, och det finns tusentals olika tesorter i landet. Redan under Tangdynastin (618–906) blev det gröna teet kinesernas nationaldryck. Och fortfarande är det grönt te som Kina producerar mest, vilket också är det te som kineserna själva helst dricker.

Något som kan vara lite förvirrande är att svart te kallas ”hong cha” (rött te) på kinesiska. Och om en kines säger ”hei cha” (svart eller mörkt te) så pratar han om fermenterat te som pu’er.

Produktion

När man producerar kinesiskt grönt te hettas bladen upp genom att de rostas i stora pannor för att oxideringen inte ska starta. Detta gör att de kinesiska gröna teerna får en rostad smak. Därför kan dessa gröna teer vara lättare att uppskatta för den som inte är van med grönt te, detta jämfört med grönt te från Japan som har en mer vegetabilisk och gräsaktig smak.

Kända kinesiska tesorter

De tio första tesorterna i denna sammanställning (t.o.m. Qihong) utsågs år 1959 till Kinas mest kända teer.

  • Liu’an guapian (Liu’ans melonskivor): grönt te från Liu’an-, Jinzhai- och Huoshan härad i Anhuiprovinsen.
  • Xinyang maojian (Xinyangs håriga topp): grönt te från staden Xinjiang i Henanprovinsen.
  • Wuyi yancha (Wuyis klippte): oolongteer från Wuyibergen i Chongan härad, Fujianprovinsen.
  • Qihong (Qis röda): svart te från häradet Qimen i Anhuiprovinsen. På engelska kallas teet Keemun. På kinesiska kallas det också Qimen hongcha (Qimens röda te).
  • Wulü (Vackra gröna): grönt te från Wuyuan härad, Jiangxiprovinsen.
  • Suzhou molihuacha (Suzhous jasminte): grönt te som har smaksatts med jasminblommor. Från Suzhouprovinsen. Till jasminte av hög kvalitet används fina tesorter som Longjing eller Biluochun.
  • Bashan queshe (Bashans sparvtunga): grönt te från Wanyuan härad i Sichuanprovinsen.

Teproducerande provinser

Det finns åtminstone 16 (17) provinser i Kina som odlar te. Provinserna är sorterade i bokstavsordning.

  • Anhui
  • Fujian
  • Gansu
  • Guangdong
  • Guizhou
  • Hainan
  • Henan
  • Hubei
  • Hunan
  • Jiangsu
  • Jiangxi
  • Shaanxi
  • Shandong
  • Sichuan
  • (Taiwan)
  • Yunnan
  • Zhejiang

Läs mer om

Här är en länk med mer allmän information om Kina.