Japanskt te

Japan är landet där det produceras nästan enbart grönt te. Både smak och produktionsmetod skiljer sig från det gröna teet som kommer från Kina. Japanskt grönt te hettas upp med vattenånga som gör att tebladens ensymer inaktiveras så att inte de börjar att oxidera.

Detta gör att tebladen behåller mycket av sina vegetabiliska, gröna och gräsaktiga smaker som kan vara svårt att uppskatta till en början. Men med lite tålamod upptäcker man snart charmen med japanskt grönt te och dess unika smak.

Gradering av teets kvalitet

I Japan delar man in sitt te i tre kvalitetsgrader. Bancha är den enklaste och sämsta sorten medan Gyokuro är den finaste sorten och som därför också är det dyraste teet. Det te som japerna själva gärna dricker till vardags ligger i mellansegmentet och kallas Sencha.

Odling och skörd

Teplantagen ligger ofta nära vatten i kuperade och bergiga områden i sydöstra delarna av Japan. Där blir det inte så varmt på grund av solens ljusstrålar filtreras av dimman som ofta ligger tät på förmiddagarna. Tebladen skördas under april ända fram till höstmånaderna. Ofta används maskiner för att effektivisera plockningen.