Innehåll

En kopp te innehåller nästan bara vatten (cirka 99,7 procent). Därför är det inte så konstigt att kineserna säger att: ”Vattnet är teets moder”. Vattnets kvalitet är således mycket viktig för hur man upplever ett visst te.

Att vattnet ska vara rent är en självklarhet, men det ska inte heller innehålla alltför stora mängder mineraler eller klor. Vatten som hämtats från grundvattnet är vanligtvis hårdare och kalkrikare (och därför också sämre) jämfört med de platser som har tillgång till ytvatten. Vattnet bör dessutom vara neutralt med ett pH-värde på omkring sju.

En kopp te

Förutom vatten innehåller en kopp svart te bland annat följande:

Ämne Viktprocent*
Aminosyror 13
Tearubiginer 12
Fenoliska syror och depsider 10
Kolhydrater 10
Metylxantiner** 8
Mineraler 8
Flavanoler 6
Katechiner 3
Teaflaviner 3
Protein 0,8
Eteriska oljor 0,05

* Viktprocent av de ämnen som kan extraheras ur drycken.
** Tein, teobromin och teofyllin

En kopp te på 20 cl innehåller också cirka 2 kalorier (kcal).

Färska teblad

Ett färskt teblad innehåller till största delen polyfenoler, sockerarter och protein. Polyfenoler är kraftfulla antioxidanter och är den substans som gör te nyttigt. Ett färskt teblad innehåller hela 25–30 procent av dessa nyttiga antioxidanter.

Teblad © Rickard Nygårds
Färska teblad på en teplanta
Polyfenolernas närvaro i tekoppen ger sig tillkänna genom att tungan kan börja kännas lite sträv och torr. Det är alltså främst polyfenolerna (och i viss mån även teaflavinerna och tearubiginerna) som står för teets strävhet. Dessutom bidrar teinet (koffeinet) med en bitter smak och aminosyrorna med krämighet.

Ämne Torrvikt (%)
Polyfenoler 25–30
   Epigallocatechingallat (EGCG)    8–12
   Epicatechingallat (ECG)    3–6
   Epigallocatechin (EGC)    3–6
   Epicatechin (EC)    1–3
   Catechin (C)    1–2
   Gallocatechin (GC)    3–4
Protein 14–17
Polysackarider 14–22
Pektiner 5–6
Ligniner 5–6
Aska (mineraler) 5–6
Cellulosa och hemicellulosa 4–7
Aminosyror** 4–5
Monosackarider 4–5
Lipider 3–5
Flavonoler och flavonoliska glykosider 3–4
Polyfenoliska syror och depsider 3–4
Tein 3–4
Leuko antocyanin 2–3
Organiska syror 0,5–0,6
Klorofyll och andra pigment 0,5–0,6
Teofyllin 0,5
Teobromin 0,2
Eteriska oljor 0,01–0,02

**Aminosyrorna består till största delen av teanin (ca 60 procent)