Darjeeling

Te som kommer från Darjeeling är allt annat än ett typiskt svart te. Det är nämligen endast lätt oxiderat och har därför en ljus färg, ungefär som ett oolongte. Darjeelingte anses ha en mycket utsökt och exklusiv smak och kallas därför ”teernas champagne”. Smaken beskrivs ibland vara blommig och örtig, och den kan också påminna om muskatell.

Om du köper ett darjeelingte som har beteckningen FTGFOP betyder det att teet är av hög kvalitet. Förkortningen står för Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe och är en av de allra finaste graderingarna av svart te. Det innebär att teet består av hela teblad, samt att det finns en hel del ljusa knoppar som borgar för hög kvalitet.

Staden Darjeeling och odling

Den indiska staden Darjeeling ligger i nordöstra Indien, men väster om Assam. Namnet kommer från tibetanskans dorje-ling som kan översättas ungefär till ”platsen där blixten slog ned”.

Staden är belägen vid Himalayas fot och teet odlas på höjder upp till 2500 meter över havet. Assamplantan odlas på de lite lägre nivåerna medan den kinesiska teplantan används på högre höjder där det är kyligare. Detta för att kinaplantan är mer tålig mot kyla.

Plockning av tebladen

I mars och april plockas de första bladen, first flush, då de är ljusgröna och anses vara allra bäst. Detta te är mycket dyrt och eftertraktat på grund av att tebladen innehåller mycket näringsämnen och smak som de samlat på sig under vintern som är tebuskens viloperiod.

Den andra plockningen, second flush, sker i maj–juni innan monsunen kommer som bär med sig stora mängder regn. På hösten sedan monsunen är över plockas bladen en sista gång. Detta te anses inte vara riktigt lika fint som det som plockats tidigare under året.