Assam

I Assam produceras ett kraftigt svart te som passar bra till teblandningar på grund av dess kraftiga smak som ger en bra grund. Det är också populärt att dricka rent assamte och det dricks ofta till frukost. Teet har en rik, fyllig och maltig smak. Det får en ännu kraftigare smak om det är finfördelat, som till exempel Assam CTC.

Ibland finns det några teblad som är lite ljusare till färgen bland alla de mörka tebladen. Dessa indikerar normalt god kvalitet och teet har då beteckningen G eller T (se vad graderingarna betyder på sidan om svart te). Dessa ljusa blad är unga knoppar som inte färgas lika mycket när bladen oxiderar.

Området Assam

I nordöstra Indien ligger området som kallas Assam och det är den största teproducerande regionen i världen. I Assam produceras nästan 500.000 ton per år, vilket är ca hälften av allt te som produceras i hela Indien. Det var också här som den indiska assamica-plantan upptäcktes 1823 av Robert Bruce.

Teet odlas i Assams dalar där det är fuktigt både i luften och i jorden på grund av den kraftiga nederbörden. Det regnar 2–3 meter per år i området och ibland ännu mer. Den stora mängden nederbörd gör att temperaturen hålls under 40 grader på somrarna och på vintern sjunker den ner till 6–8 grader som lägst.

Första och andra plockningen

Den första plockningen ”first flush” sker i mars. Dessa teblad används främst till teblandningar på grund av att kvaliteten inte anses vara lika bra som senare på sommaren. Den andra plockningen ”second flush” görs i juni till september. Bladen har då hunnit bli mer bruna. Smaken på teet blir därför kraftigare och får en för assamte typiskt maltig arom.