Junshan yinzhen (Junshans silvernålar)

Junshans silvernålar är ett exklusivt och ovanligt – men också mycket välkänt – gult te från staden Yueyang i nordöstra Hunanprovinsen. Det odlas vid Dongtingsjön i Junshandistriktet. I området har man odlat te sedan Tangdynastin.

Teet plockas tidigt på våren omkring den period när högtiden qingming infaller. Detta innebar att plockning sker i början av april och fortgår i ungefär 7–10 dagar. En begränsad mängd produceras varje år och därför är också teet mycket dyrt (från ca 500:-/hg)

Namnet ”Junshans silvernålar” kommer från dels från orten och dels från bladens utseende. Teet består enbart av de späda knopparna som är täckta av ett fint vitt hår, vilket gör att de liknar silvernålar.

Kinesisk bryggmetod

Använd en gaiwan på ungefär 25 cl. Tag tre gram teblad och häll på hett vatten (ca 70°C). Fyll koppen till hälften och låt teet dra en kort stund. Fyll sedan koppen till 70–80 procent och låt dra under lock i fem minuter. Drick.

Fler bryggtips finns på sidan om bryggning.