Gunpowder (Zhucha)

I Kina kallas detta te zhucha som betyder ”pärlte”. Det kallas dock oftast gunpowder utanför Kina eftersom att tebladen har rullats ihop till små kulor (eller pärlor) så att smaken kapslas in. Dessa kulor kan liknas vid gammalt krut som förut användes i kanoner. När man sedan slår på det heta vattnet öppnar sig tebladen och ger tevattnet smak.

Gunpowder är ett massproducerat grönt te med en ganska enkel, platt och lite tråkig smak. Teet ratas därför av kineserna och istället exporteras det till Europa och Afrika. I Marocko tillsätter man gärna mint för att bättra på smaken.

Gunpowder produceras främst i Zhejiangprovinsen i Kina, men det produceras också i Taiwan och Sri Lanka.

Beredning och tillagning

Om tekulorna är lite glansiga är de förmodligen också färska. Slå på hett vatten (ca 80–85 grader) och låt tebladen dra i 2–3 minuter.