Ceylonte

Sri Lanka som tidigare hette Ceylon är en ö som ligger utanför Indiens sydöstra kust. Men när det gäller te så lever fortfarande det gamla namnet kvar och man talar om ceylonte, vilket är nästan enbart svart te.

Tebuskarna växer på lite olika höjder och man brukar därför dela in teet i olika kategorier beroende på altituden anges som antingen hög, mellan eller låg. Teet kan dessutom kategoriseras efter geografi. De sex största områdena som odlar te på Sri Lanka är Ratnapura, Galle, Kandy, Dimbula, Uva och Nuwara Eliya.

Tebusken har ingen viloperiod under vintern på grund av Sri Lankas heta klimat. Detta gör att tebladen kan plockas under hela året. I huvudstaden Colombo säljs sedan teet på auktion.

Historia

Det var 1869 som te började odlas på allvar på ön. Tidigare var Ceylon en stor kaffeproducent, men sedan kaffeplantorna förstörts av sjukdomar ersattes de med teplantor. Fyra år senare skeppades det första ceylonteet till England.

I slutet av 1800-talet for Sir Thomas Lipton till Ceylon och köpte ett teplantage för att få tag på bra te till sin tebutik i England. Han skapade ett eget varumärke och började exportera te till England.