Bryggning

Här är några tips för när man brygger sitt te:

 • Standardmåttet är ca två gram teblad till 15 cl vatten, men inom professionell teprovning används två gram teblad till 10 cl vatten. Justera mängden efter tycke och smak.
 • Friskt och kallt kranvatten bör användas. Koka det inte längre än nödvändigt och inte heller flera gånger. Då försvinner nämligen syret vilket ger en negativ inverkan på teet. Mjukt vatten är också bättre än hårt vatten.
 • Vattnets temperatur varierar beroende på tesort. Svart te kräver hett vatten (ca 90–100 grader) för att dra ut alla smakämnen ur bladen. Grönt te smakar däremot bittert om man använder alltför hett vatten. Till grönt te används en temperatur på ca 75–80 grader.
 • Dragningstiden varierar beroende på tesort, hur finfördelade bladen är, personliga preferenser med mera. Det är bäst att prova sig fram. Dricker man kinesiskt te kan man med fördel göra som i Kina och låta tebladen ligga kvar i koppen medan man dricker.
 • Brygg gärna i en kinesisk gaiwan med en kapacitet på 10–20 cl. Då är det enklare att få en perfekt bryggning och det är mindre risk att de eteriska oljorna dunstar bort. Ordet gaiwan betyder ”täckt skål” och består av en tekopp med fat och lock.
 • En lerkanna (oglaserad) kan man med fördel använda till kinesiskt svart te, mörkt te och oolongte. Lerkannor från staden Yixing i Jiangsuprovinsen anses vara de allra bästa. Till grönt te, vitt te och Darjeeling är det dock bäst att använda porslin eller glas.

Brittisk bryggning i tekanna

Så här brygger man te i Storbritannien:

 1. Värm först kannan med hett vatten så att tebladen släpper ifrån sig smaken effektivare.
 2. Tag en tesked med teblad per kopp (ca två gram per 15 cl) + ytterligare ”en för kannan”.
 3. Häll på hett vatten.
 4. Låt dra i 3–5 minuter.

Kinesisk teceremoni (Gongfucha)

Den kinesiska teceremonin som kallas gongfucha passar bäst för bryggning av oolongte. Här används en mycket liten tekanna i lera (10–15 cl).

 1. Värm tekannan med hett vatten.
 2. En tredjedel till hälften av tekannan fylls med teblad.
 3. Skölj tebladen genom att hälla i hett vatten.
 4. Häll genast ut vattnet, förslagsvis i kopparna för att värma dem.
 5. Fyll tekannan igen med hett vatten och låt dra i ca 30 sekunder.
 6. Häll över teet i kopparna eller i annat serveringskärl.
 7. Brygg flera gånger på samma teblad genom att upprepa steg 5 och 6.