Testat: Huangshan maofeng (våren 2013)

Huangshan maofeng är ett kinesiskt grönt te vars blad har plockats på våren, det vill säga för bara någon månad sedan. Och redan finns denna gyllene dryck i min tekopp här i Sverige i väntan på ett omdöme – ett positivt sådant kan det nog bli.

Det vackra kinesiska namnet Huangshan maofeng betyder ”Gula bergets håriga topp”. Namnet kommer sannolikt av att de vitfjuniga tebladen nästan ser ut som snövita bergstoppar. Teet är relativt dyrt och kostar över 200 kronor per hekto.

Huangshan maofeng 2013

Huangshan maofeng är alltså ett mycket fint vårte av hög kvalitet och anses således också vara nyttigt. Under vinterns viloperiod har nämligen tebusken samlat på sig extra mycket näringsämnen.

Det svårt att beskriva teets delikata doft och smak. Doftar det kanske lite som rökt skinka eller rökt fisk? Och drar smaken åt skinn eller läder? Jag vet faktiskt inte.

Enkelt uttryckt kan man konstatera att Huangshan maofeng är ett mycket fint te med en elegant och söt smak. Närvaron av sträva polyfenoler är inte heller lika påtaglig som i det exklusiva och ännu dyrare Biluochun.

Vattentemperatur: ca 80°C.
Dragningstid: ca 1–2 minuter.

Man kan också låta tebladen ligga kvar i koppen medan man dricker. Så gör man ofta i Kina. Och använd gärna en kopp med lock – en så kallad gaiwan.

På engelska: Tested: Huangshan Maofeng (Spring 2013)