Testat: Biluochun (våren 2013)

Detta är ett grönt kinesiskt kvalitetste som har skördats nu i april eller maj. Man får dock öppna plånbok på vid gavel och punga ut med ca 600 kronor för 100 gram om man vill avnjuta detta fina och exklusiva te. Dess kinesiska namn Biluochun skulle kunna översättas till ”Gröna snäckans vår”.

Biluochun 2013

Eftersom att Biluochun är ett vårte av hög kvalitet innehåller det extra mycket tein (koffein) och andra näringsämnen. Och det höga innehållet av polyfenoler (antioxidanter) anses göra teet extra nyttig. Dessutom känner man tydligt närvaron av polyfenolerna på teets strävhet när man för tungan mot gommen.

Smaken på Biluochun skulle kunna beskrivas som något gräsaktigt och rostad. Den rostade smaken som ofta finns i kinesiska gröna teer – de rostas nämligen i stora wokpannor – brukar liknas vid rostade kastanjer (eller kanske rostade nötter).

Och förutsatt att man använder en lämplig, och relativt låg, vattentemperatur känner man också en viss sötma. Vid högre temperaturer tar istället det beska och bittra över. Och detta vill man ju helst undvika. Därför kan det vara bra använda en termometer när man kokar vattnet.

Biluochuns smak påminner också mycket om det välkända gröna teet som kallas Longjing (drakkällan), men smaken är mer subtil. Vid en jämförelse kan man konstatera att Longjing är ett mer prisvärt te som bara kostar en bråkdel av det exklusiva Biluochun från våren 2013.

Vattentemperatur: ca 80°C.
Dragningstid: ca 1–2 minuter.

Det går också bra att låta tebladen ligga kvar i koppen medan man dricker, men då bör man inte dricka alltför långsamt. Teet blir nämligen mycket strävt efter bara några få minuter.

Läs mer om Biluochun.

På engelska: Tested: Biluochun (Spring 2013)

Kommentarer inaktiverade.