”Afternoon tea” med lågkolhydratsbröd (LCHF-recept)

Här kommer ett recept för den som eftersöker ett gott lågkolhydratsbröd till sitt ”afternoon tea”. Den som följer receptet kommer snart att känna väldoften av två utsökta baguetter i ugnen. Man kan också tillsätta antingen valnötter, eller curry och mörk choklad, om man vill lyxa till det hela och förhöja smakupplevelsen ytterligare!

Ingredienser:

  • 4 ägg (0.4% kolhydrater)
  • 1,5 dl mandelmjöl (5% kolhydrater)
  • 2 msk fiberhusk (0% kolhydrater)
  • 1 msk kokosnötsmjöl (17% kolhydrater!)
  • 1 dl sesamfrön (4% kolhydrater)
  • 0,5 tsk salt (0% kolhydrater)
  • 1,5 tsk bakpulver (42.4% kolhydrater!)

Som ett alternativ kan man alltså också tillsätta:

  • ~1 dl valnötter (13% kolhydrater!)

Eller, om man vill baka ett lite annorlunda och sötare bröd kan man istället tillsätta:

  • 2 tsk curry
  • 50 g mörk choklad med ~80 procent kakao (~50% kolhydrater!)

Man kan också hoppa över, eller ersätta, högkolhydratsingredienserna om man vill baka ett bröd med en extremt liten mängd kolhydrater. Det går också bra att baka utan bakpulvret!

Hur bakar man lågkolhydratsbrödet?

  1. Sätt ugnen på 190°C
  2. Vispa de fyra äggen i några minuter
  3. Blanda ihop de övriga ingredienserna separat och blanda sedan med äggen
  4. Låt degen vila i tio minuter
  5. Forma två baguetter med våta händer och placera på ugnsplåten
  6. Grädda baguetterna i 28–30 minuter
  7. Låt brödet svalna under en handduk på ett ugnsgaller. (Jag brukar ibland lägga in de varma bröden i frysen några minuter, eftersom jag inte vill att de ska förlora alltför mycket vätska och bli torra.)

Hur bör man servera brödet?

Skär upp brödet och applicera smör. För högsta njutningsfaktor bör man helst använda rökt skinka på valnötsbrödet, samt ha en god lagrad ost på curry- och chokladbrödet. Sedan sätter man den obligatoriska gurkskivan på toppen! Detta mellanmål är ju tänkt att motsvara en traditionellt brittisk ”afternoon tea”, men utan alla sockersöta kakor och andra bakverk!

Low-Carb Bread with Curry/Chocolate and Walnut

Vad ska man dricka till?

Den perfekta drycken när det gäller ”afternoon tea” är darjeelingte (men jag måste medge att kaffe också passar utmärkt till bröd med lagrad ost som pålägg). Några exempel på sådana teer är Badamtam, Margaret’s hope, Sungma och Tukvar. Faktum är att alla darjeelingteer jag någonsin provat har varit mycket goda! Men gör inte såsom britterna som ofta förstör teet genom att tillsätta mjölk och/eller socker!

På engelska: Afternoon Tea with Low-Carb Bread (recipe)

Det första teplantaget i Kanada

Kanadas första teplantage ligger ca åtta kilometer norr om staden Duncan på Vancouver Island, det vill säga i sydvästra Kanada där klimatet sannolikt är mest gynnsamt. Teodlingspionärerna Victor Vesely och Margit Nelleman berättade för dagstidningen Vancouver Sun att det inte finns några andra teplantager i Kanada – åtminstone känner de själva inte till någon konkurrent.

Teblad. Foto: © Rickard Nygårds

De första 200 teplantorna sattes i jorden redan för tre år sedan, och paret hoppas kunna skörda de första tebladen om ytterligare två år. Och trots vissa mindre svårigheter – till exempel så tycks rådjur vara förtjusta i teblad – har de bestämt sig för att utöka teodlingarna inom en snar framtid.

Än så länge har de endast experimenterat med tebladen: ”Vi har arbetat med lokala kockar och gjort roliga saker som rullade teblad doppade i choklad.” Paret har dessutom öppnat ett terum och håller diverse evenemang om te. Ambitionen är att deras lokala ”Cowichan tea” från Cowichan valley ska börja säljas inom bara några få år.

På engelska: The First Tea Farm in Canada

Besök deras webbplats på: www.teafarm.ca.

Tehusets dag i Stockholm (2013-05-12)

På söndag klockan 12 anordnar Etnografiska museet ”Tehusets dag” där man får möjlighet att uppleva den traditionella japanska teceremonin. Den utförs i lite olika varianter: inne i tehuset Zui-Ki-Tei, ute i det gröna som picknick samt vid bord.

Förövrigt är det också uppvisningar av jiu-jutsu, iaido, aikido, cosplay och japansk keramik. Det är också några föreläsningar, bland annat ”Kring en skål grönt te” av Christer Duke som kan vara intressant för den teintresserade.

Ingenting är dock gratis och platserna till teceremonin är begränsade. Priserna ligger på 60–250 kronor beroende på aktivitet och huruvida man är student eller ej.

Läs mer i programmet [pdf].

 

Svenska tebloggar

Nu har denna teblogg som huserar här på OM TE varit aktiv i nästan exakt sex månader, men dessvärre tycks det inte finnas många andra svenska tebloggar som är fortfarande är aktiva. De flesta av dem verkar tyvärr ha gått i dvala. Men kanske vaknar de snart till liv igen med vårsolen nu när årets härliga vårteer har skördats och börjar nå butikerna.

Så för att ta reda på om det finns några intressanta svenska tebloggar välkomnas härmed att Du lämnar ett förslag i kommentarsfältet. Kravet är bloggen ska vara någotsånär aktiv och uppdateras regelbundet. Bloggen ska ha uppdaterats åtminstone någon gång under de senaste 30 dagarna för att kommentaren ska bli godkänd! Den bör också ha ett intressant innehåll och inte enbart marknadsföra diverse produkter.

Lämna gärna en kommentar om du känner till någon bra svensk teblogg!

 

 

Jordbävningen påverkar vårskörden i Mengdingbergen

Just nu håller man på att skörda det fina och dyra vårteet i Kina. Dessvärre har lördagens (20 april, 2013) jordbävning drabbat teproduktionen i närområdet, det vill säga i Mengdingbergen som ligger ca 10–15 kilometer sydöst om skalvets epicentrum i Lushan härad, Sichuanprovinsen.

China Daily rapporterar i dag att uppemot 40 fabriker har tvingats avbryta arbetet med den viktiga vårskörden. Detta berättar Jiang Weiming, ägare till ett av företagen i Mengdingbergen, för den statskontrollerade dagstidningen.

Många byggnader på berget har förstörts, men inga teplantager eller tebuskar tycks dock ha skadats av jordbävningen. Och enligt Jiang Weiming börjar arbetet nu återupptas i några av fabrikerna sedan rädslan för efterskalv har avtagit.

På engelska: Earthquake Affects Spring Harvest in Mengding Mountain.

 

Te är hett i Storbritannien

En ny brittisk undersökning avslöjar att det dricks hela 166 miljoner koppar te dagligen i Storbritannien. Och i genomsnitt dricker man 3,5 koppar per person.

Som jämförelse kan nämnas att det enbart dricks 70 miljoner koppar kaffe. Detta innebär att teet fortfarande är den hetaste drycken i Storbritannien och har så varit ända sedan den första halvan av 1700-talet.

Var tredje britt (30 procent) anser sig vara så pass beroende att de behöver te varje morgon för att klara av dagens bestyr. Och var fjärde britt (24 procent) uppger att de dricker fler än fem koppar te per dag.

Undersökningen genomfördes av ICM Research på uppdrag av välgörenhetsorganisationen WRVS som arbetar med att bryta ensamheten bland äldre. ICM Research intervjuade 2000 vuxna personer under perioden 8–10 mars 2013.

På engelska: Tea is Still the Hottest Drink in Britain

Te på teve

Victoria Wood – en känd brittisk komiker – har gjort en dokumentär om teets historia i två delar som visades på BBC One i förra veckan. Hon besöker bland annat Kina och Indien för att lära sig mer om teets historia samt för att försöka ta reda på varför te blev så populärt i Storbritannien.

Det märks emellertid att hon inte kan ämnet särskilt väl, men programmet är ändå ganska intressant för den som är intresserad av te. Om man inte har tillgång till BBC via parabol finns dokumentären också utlagd på Youtube. Den heter ”Victoria Wood’s Nice Cup of Tea”.

Det finns dessutom en dokumentär på Urplay.se om ”Karavanvägen till Himalaya – Det gröna guldets rike” som handlar om det mörka teet pu’er. Dokumentären sändes den 15 april och finns tillgänglig på nätet till och med 12 oktober 2013.

På engelska: Victoria Wood’s Nice Cup of Tea

Te och kaffe kan påverka fostrets vikt

Forskare vid Sahlgrenska akademin och Norska Folkhelseinstitutet har funnit att intag av kaffe och te under graviditeten kan minska barnets vikt vid födseln.

Det var 59.123 gravida norska kvinnor som deltog i studien. Forskarna kunde konstatera att det räckte med två koppar kaffe per dag för att risken skulle öka, men det är inte fastställt om det berodde på koffeinet eller någon annan substans.

Studien publicerades i BMC Medicine den 19 februari, 2013, under titeln Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with birth weight but not with gestational length: results from a large prospective observational cohort study.

På engelska: Tea During Pregnancy Reduces Infant’s Weight

Twinings når höga höjder

British Airways gav Twinings i uppdrag att utveckla ett nytt påste som skulle kunna göra tedrycken mer välsmakande på 10.000 meters höjd. British Airways serverar ca 35 miljoner koppar te varje år. Och nu har man alltså lanserat en ”kampanj för att förbättra te i luften”, sade Kate Thornton på British Airways.

Den nya blandningen består av te från Assam (Indien), Kenya och Sri Lanka. Den kommer att finnas tillgänglig from och med 1 februari 2013. Enligt Twinings ska två av dessa tre teer vara ”särskilt lämpade för att snabbt extraheras på höga höjder”.

Problemen med tedrickning på hög höjd är att smaken reduceras med upp till 30 procent enligt forskning. Och vattnet kokar redan vid 89°C. Detta är alltså anledning till varför British Airways ansåg att man behövde utveckla en ny teblandning till sina passagerare.

På engelska: High Tea from Twinings

International Tea Producers Forum

På initiativ av teindustrin i Sri Lanka har sju av de största teproducerande länderna kommit överens om att samarbeta. Syftet är att öka efterfrågan genom att marknadsföra teet samt försöka utveckla en hållbar produktion med tanke på hotet från klimatförändringar. Den nya organisationen kommer att kallas ”International Tea Producers’ Forum”.

Att stabilisera priserna tycks också stå på dagordningen, vilket enligt Financial Times bör tolkas på följande sätt: ”Låt oss trycka upp priserna så mycket vi kan.” Detta var något som 1930-talets krisande teindustri lyckades väl med genom att begränsa produktionen. Framtiden får utvisa om det nya samarbetet också kommer att innebära några produktionsbegränsningar.

Medlemmar i den nya organisation är Indien, Sri Lanka, Indonesien, Kenya, Malawi och Rwanda. Det är oklart huruvida också Kina kommer att deltaga. Huvudkvarteret för den nya organisationen hamnar tills vidare i Sri Lankas huvudstad Colombo.

På engelska: International Tea Producers’ Forum