Lipton African Rooibos

Jag letade egentligen efter ett naturellt rooiboste i min vanliga livsmedelsbutik, men eftersom dessa inte verkar säljas längre blev det istället Liptons afrikanska rooibos. Det innehåller en aromblandning som förmodligen syftar till att efterlikna afrikanska kryddor, men exakt vilka framgår dock inte av förpackningen. Innehållet är rooibos (94,2%), aromer (4,1%) och svart te.

Rooibosteet tilläts dra fem minuter i 100-gradigt vatten, precis enligt Liptons instruktion på förpackningen. Det första man känner är en ganska intensiv kylande friskhet som påminner mycket om mentol eller tigerbalsam. Doften i övrigt liknar också tigerbalsam i mycket stor utsträckning – det vill säga en ganska kväljande och söt doft liksom inne på ett omklädningsrum inför ett maratonlopp. Förövrigt finns också spår av rooibosteets fruktighet.

Smaken är ungefär lika onyanserad och tråkig som andra aromatiserade teer. Om man skulle betygsätta enligt en femgradig skala skulle Lipton African Rooibos i bästa fall få en etta.

Mer läsning om smaksatt te.