Årets café 2013

I går publicerade White Guide Café en lista över de bästa fikaställena i Sverige. Den svenska restaurangguiden som går under namnet White Guide är relativt ny. Den skapades år 2004 när restaurangguiderna Gourmet 199 Bord och Vägarnas Bästa slogs ihop.

Och nu har man alltså för första gången också sammanställt en svensk caféguide. Här finns det bästa caféet, kaffebaren, konditoriet, fikaställe – om man får tro caféguiden vill säga:

  • ”Årets bästa café” blev Olof Viktors bageri och café (Glemmingebro).
  • ”Årets kaffebar” blev Koppi (Helsingborg).
  • ”Årets konditori” blev Vete-katten (Stockholm).
  • ”Årets fikaställe” blev Rosendals trädgårdskafé (Stockholm).
  • ”Årets värt en resa” blev Leva kungslador (Visby).

I prismotiveringarna nämns bland annat: ”exceptionella bröd och bakverk”, ”innovativt arbete kring praliner och choklad”, ”ursprungsbetecknat kvalitetskaffe med eget rosteri”, ”hemgjorda bakverk”, ”smakfulla luncher och kaffebröd” och ”cafénjutarnas oas med egenproducerade bakverk”.

Fokus tycks således ha legat på bakverken och inte på de heta dryckerna, trots att poängerna på dryckerna uppges fälla avgörandet om två caféer skulle hamna på samma slutpoäng.

Det fina kvalitetskaffet på Koppi nämns dock i motiveringen, men i övrigt – och kanske inte helt oväntat – nämns ingenting om te. Kanske beror det främst på att de flesta caféerna i Sverige enbart serverar tråkigt och smaksatt påste. Och det vinner man ju inga utmärkelser på. Därför är det nog också klokt att juryn inte nämner kvaliteten på teet i sina motiveringar.

Hela listan finns här.