”Afternoon tea” med lågkolhydratsbröd (LCHF-recept)

Här kommer ett recept för den som eftersöker ett gott lågkolhydratsbröd till sitt ”afternoon tea”. Den som följer receptet kommer snart att känna väldoften av två utsökta baguetter i ugnen. Man kan också tillsätta antingen valnötter, eller curry och mörk choklad, om man vill lyxa till det hela och förhöja smakupplevelsen ytterligare!

Ingredienser:

  • 4 ägg (0.4% kolhydrater)
  • 1,5 dl mandelmjöl (5% kolhydrater)
  • 2 msk fiberhusk (0% kolhydrater)
  • 1 msk kokosnötsmjöl (17% kolhydrater!)
  • 1 dl sesamfrön (4% kolhydrater)
  • 0,5 tsk salt (0% kolhydrater)
  • 1,5 tsk bakpulver (42.4% kolhydrater!)

Som ett alternativ kan man alltså också tillsätta:

  • ~1 dl valnötter (13% kolhydrater!)

Eller, om man vill baka ett lite annorlunda och sötare bröd kan man istället tillsätta:

  • 2 tsk curry
  • 50 g mörk choklad med ~80 procent kakao (~50% kolhydrater!)

Man kan också hoppa över, eller ersätta, högkolhydratsingredienserna om man vill baka ett bröd med en extremt liten mängd kolhydrater. Det går också bra att baka utan bakpulvret!

Hur bakar man lågkolhydratsbrödet?

  1. Sätt ugnen på 190°C
  2. Vispa de fyra äggen i några minuter
  3. Blanda ihop de övriga ingredienserna separat och blanda sedan med äggen
  4. Låt degen vila i tio minuter
  5. Forma två baguetter med våta händer och placera på ugnsplåten
  6. Grädda baguetterna i 28–30 minuter
  7. Låt brödet svalna under en handduk på ett ugnsgaller. (Jag brukar ibland lägga in de varma bröden i frysen några minuter, eftersom jag inte vill att de ska förlora alltför mycket vätska och bli torra.)

Hur bör man servera brödet?

Skär upp brödet och applicera smör. För högsta njutningsfaktor bör man helst använda rökt skinka på valnötsbrödet, samt ha en god lagrad ost på curry- och chokladbrödet. Sedan sätter man den obligatoriska gurkskivan på toppen! Detta mellanmål är ju tänkt att motsvara en traditionellt brittisk ”afternoon tea”, men utan alla sockersöta kakor och andra bakverk!

Low-Carb Bread with Curry/Chocolate and Walnut

Vad ska man dricka till?

Den perfekta drycken när det gäller ”afternoon tea” är darjeelingte (men jag måste medge att kaffe också passar utmärkt till bröd med lagrad ost som pålägg). Några exempel på sådana teer är Badamtam, Margaret’s hope, Sungma och Tukvar. Faktum är att alla darjeelingteer jag någonsin provat har varit mycket goda! Men gör inte såsom britterna som ofta förstör teet genom att tillsätta mjölk och/eller socker!

På engelska: Afternoon Tea with Low-Carb Bread (recipe)

Kommentarer inaktiverade.