Teklassikern (Chajing)

cover_litenFrån och med i dag finns min översättning av Teklassikern (ISBN 9789198339406) tillgänglig som e-bok på Amazon.com. Tanken är att den också ska finnas tillgänglig Apples läsplattor och Android inom kort.

Annars finns det en gratis Kindle-app som kan laddas ner här.

Teklassikern skrevs ursprungligen på 700-talet i Tangdynastins Kina. Originaltiteln på kinesiska är Chajing 茶經 och den skrevs av Lu Yu 陸羽 omkring år 780.

Läs mer på nygards.org/teklassikern

 

Indiens teproduktion 2013

Nu har siffrorna för Indiens teproduktion för år 2013 offentliggjorts. Jämfört med 2012 så ökade produktionen med 6,5%. Den steg alltså från 1.126,3 miljoner kilo till 1.200 miljoner kilo.

Det är den nordöstra delen av landet som står för lejonparten av Indiens produktion. Under 2013 producerades hela 957,4 miljoner kilo i delstaterna Assam och Västbengalen, vilket motsvarar 80% av teproduktionen i landet.

Det genomsnittliga auktionspriset steg också under året. Vid Calcuttas auktioner steg priset från 149,55 Rs per kilo (2012) till 157,65 Rs per kilo (2013). Ökningen var således 5,4%.

En egen ”teplanta”

Tebusken (Camellia sinensis) tillhör släktet kamelior och anses vara ganska svår att odla, framför allt klarar den inte av en svensk vinter. Så om man köper en egen teplanta måste man ha den inomhus.

Men den som skulle vilja prova att odla te vet att det är mycket svårt att få tag på en äkta teplanta. Jag har i alla fall inte lyckats få tag på någon. Men tycker man att teplantan är vacker och vill ha den som prydnadsväxt kan man istället köpa en vanlig kamelia (Camellia japonica).

Dessa brukar finnas i välsorterade butiker på våren eller försommaren och är i det närmaste identiska med teplantan till utseendet, men att försöka göra te på vanliga kameliablad är nog ingen bra idé. Jag har faktiskt inte provat.

Skötselråd kamelia

Tänk på att kamelior:

  • inte vill dricka kalkrikt kranvatten, utan istället regnvatten
  • helst inte vill stå i en varm lägenhet med torr luft
  • vill ha vatten och näring varje eller varannan dag
  • fördrar indirekt solljus framför direkt solljus
  • vill att jorden är lite sur (pH 5-6)
  • inte vill att jorden är alltför kompakt, blanda gärna ut den med bark eller annat

Kamelior blommar vanligtvis någon gång på senhösten, vintern eller våren. Min kamelia som står inomhus har äntligen börjat blomma nu kring månadsskiftet november-december. Den verkar trivas, så jag gör väl någonting rätt.

camellia-japonica3 camellia-japonica4

Här finns mer information om odling och botanik när det gäller kamelior och teplantor.

camellia-japonica5

Prisras på svart te

Det råder ”prisras på svart te”, rapporterade TT i går, och världsmarknadspriset har gått ner med 40% det senaste året. Det låga priset kommer dock inte konsumenterna till godo eftersom att världsmarknadspriset bara är en liten del av de totala kostnaderna. TT skriver att: ”Kostnaderna för förpackning, transporter, produktionen och förädling påverkar priset mer”.

Kinafestival med teceremoni i Stockholm

I helgen pågår en kinesisk festival i Stockholm där man kan få uppleva den kinesiska teceremonin gongfucha. Kinesisk mat och öl finns också att köpa på området.

Festivalen håller till i Kungsträdgården under perioden 2–4 augusti 2013. Vilka tider som gäller har jag dock ingen aning om eftersom att inget tidsprogram fanns tillgängligt vid mitt besök på fredagen.

Kinesisk teceremoni

En tekanna modell större stod uppställd på ett bord. Mingporslin?

Årets café 2013

I går publicerade White Guide Café en lista över de bästa fikaställena i Sverige. Den svenska restaurangguiden som går under namnet White Guide är relativt ny. Den skapades år 2004 när restaurangguiderna Gourmet 199 Bord och Vägarnas Bästa slogs ihop.

Och nu har man alltså för första gången också sammanställt en svensk caféguide. Här finns det bästa caféet, kaffebaren, konditoriet, fikaställe – om man får tro caféguiden vill säga:

  • ”Årets bästa café” blev Olof Viktors bageri och café (Glemmingebro).
  • ”Årets kaffebar” blev Koppi (Helsingborg).
  • ”Årets konditori” blev Vete-katten (Stockholm).
  • ”Årets fikaställe” blev Rosendals trädgårdskafé (Stockholm).
  • ”Årets värt en resa” blev Leva kungslador (Visby).

I prismotiveringarna nämns bland annat: ”exceptionella bröd och bakverk”, ”innovativt arbete kring praliner och choklad”, ”ursprungsbetecknat kvalitetskaffe med eget rosteri”, ”hemgjorda bakverk”, ”smakfulla luncher och kaffebröd” och ”cafénjutarnas oas med egenproducerade bakverk”.

Fokus tycks således ha legat på bakverken och inte på de heta dryckerna, trots att poängerna på dryckerna uppges fälla avgörandet om två caféer skulle hamna på samma slutpoäng.

Det fina kvalitetskaffet på Koppi nämns dock i motiveringen, men i övrigt – och kanske inte helt oväntat – nämns ingenting om te. Kanske beror det främst på att de flesta caféerna i Sverige enbart serverar tråkigt och smaksatt påste. Och det vinner man ju inga utmärkelser på. Därför är det nog också klokt att juryn inte nämner kvaliteten på teet i sina motiveringar.

Hela listan finns här.

Testat: Anji baicha (våren 2013)

När man hör det kinesiska namnet Anji baicha (Anjis vita te) kan man tro att det tillhör kategorin vita teer, men så är det alltså inte. Anji baicha är ett ovanligt och exklusivt grönt te med anor som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Det har ljusgröna – nästan vita – blad och kommer från häradet Anji i den kinesiska Zhejiangprovinsen.

När kejsare Huizong (1082–1135) skrev sin Avhandling om te under epoken Dàguān vidge han ett helt kapitel åt en tesort som kallades ”Baicha”. Enligt honom var detta sannerligen inget ordinärt te. Han skrev att teet växte ute bland klippor och träd. Och dess blad liknade han vid ljus jade. Huizongs ”Baicha” tros ha kommit från samma slags vitbladiga teplanta som det nutida Anji baicha.

Tebladen är mycket ljust gröna till färgen.

De torra och långsmala tebladen ser nästan ut som tallbarr och har en gräsaktigt, saltig och rostad doft. Själva drycken är mycket mild och söt. Priset ligger på ca 200 kronor för 100 gram.

Tebladen liknar tallbarr till formen.

Vattentemperatur: ca 80°C.
Dragningstid: ca 2 minuter.

Testat: Huangshan maofeng (våren 2013)

Huangshan maofeng är ett kinesiskt grönt te vars blad har plockats på våren, det vill säga för bara någon månad sedan. Och redan finns denna gyllene dryck i min tekopp här i Sverige i väntan på ett omdöme – ett positivt sådant kan det nog bli.

Det vackra kinesiska namnet Huangshan maofeng betyder ”Gula bergets håriga topp”. Namnet kommer sannolikt av att de vitfjuniga tebladen nästan ser ut som snövita bergstoppar. Teet är relativt dyrt och kostar över 200 kronor per hekto.

Huangshan maofeng 2013

Huangshan maofeng är alltså ett mycket fint vårte av hög kvalitet och anses således också vara nyttigt. Under vinterns viloperiod har nämligen tebusken samlat på sig extra mycket näringsämnen.

Det svårt att beskriva teets delikata doft och smak. Doftar det kanske lite som rökt skinka eller rökt fisk? Och drar smaken åt skinn eller läder? Jag vet faktiskt inte.

Enkelt uttryckt kan man konstatera att Huangshan maofeng är ett mycket fint te med en elegant och söt smak. Närvaron av sträva polyfenoler är inte heller lika påtaglig som i det exklusiva och ännu dyrare Biluochun.

Vattentemperatur: ca 80°C.
Dragningstid: ca 1–2 minuter.

Man kan också låta tebladen ligga kvar i koppen medan man dricker. Så gör man ofta i Kina. Och använd gärna en kopp med lock – en så kallad gaiwan.

På engelska: Tested: Huangshan Maofeng (Spring 2013)

Testat: Biluochun (våren 2013)

Detta är ett grönt kinesiskt kvalitetste som har skördats nu i april eller maj. Man får dock öppna plånbok på vid gavel och punga ut med ca 600 kronor för 100 gram om man vill avnjuta detta fina och exklusiva te. Dess kinesiska namn Biluochun skulle kunna översättas till ”Gröna snäckans vår”.

Biluochun 2013

Eftersom att Biluochun är ett vårte av hög kvalitet innehåller det extra mycket tein (koffein) och andra näringsämnen. Och det höga innehållet av polyfenoler (antioxidanter) anses göra teet extra nyttig. Dessutom känner man tydligt närvaron av polyfenolerna på teets strävhet när man för tungan mot gommen.

Smaken på Biluochun skulle kunna beskrivas som något gräsaktigt och rostad. Den rostade smaken som ofta finns i kinesiska gröna teer – de rostas nämligen i stora wokpannor – brukar liknas vid rostade kastanjer (eller kanske rostade nötter).

Och förutsatt att man använder en lämplig, och relativt låg, vattentemperatur känner man också en viss sötma. Vid högre temperaturer tar istället det beska och bittra över. Och detta vill man ju helst undvika. Därför kan det vara bra använda en termometer när man kokar vattnet.

Biluochuns smak påminner också mycket om det välkända gröna teet som kallas Longjing (drakkällan), men smaken är mer subtil. Vid en jämförelse kan man konstatera att Longjing är ett mer prisvärt te som bara kostar en bråkdel av det exklusiva Biluochun från våren 2013.

Vattentemperatur: ca 80°C.
Dragningstid: ca 1–2 minuter.

Det går också bra att låta tebladen ligga kvar i koppen medan man dricker, men då bör man inte dricka alltför långsamt. Teet blir nämligen mycket strävt efter bara några få minuter.

Läs mer om Biluochun.

På engelska: Tested: Biluochun (Spring 2013)

”Afternoon tea” med lågkolhydratsbröd (LCHF-recept)

Här kommer ett recept för den som eftersöker ett gott lågkolhydratsbröd till sitt ”afternoon tea”. Den som följer receptet kommer snart att känna väldoften av två utsökta baguetter i ugnen. Man kan också tillsätta antingen valnötter, eller curry och mörk choklad, om man vill lyxa till det hela och förhöja smakupplevelsen ytterligare!

Ingredienser:

  • 4 ägg (0.4% kolhydrater)
  • 1,5 dl mandelmjöl (5% kolhydrater)
  • 2 msk fiberhusk (0% kolhydrater)
  • 1 msk kokosnötsmjöl (17% kolhydrater!)
  • 1 dl sesamfrön (4% kolhydrater)
  • 0,5 tsk salt (0% kolhydrater)
  • 1,5 tsk bakpulver (42.4% kolhydrater!)

Som ett alternativ kan man alltså också tillsätta:

  • ~1 dl valnötter (13% kolhydrater!)

Eller, om man vill baka ett lite annorlunda och sötare bröd kan man istället tillsätta:

  • 2 tsk curry
  • 50 g mörk choklad med ~80 procent kakao (~50% kolhydrater!)

Man kan också hoppa över, eller ersätta, högkolhydratsingredienserna om man vill baka ett bröd med en extremt liten mängd kolhydrater. Det går också bra att baka utan bakpulvret!

Hur bakar man lågkolhydratsbrödet?

  1. Sätt ugnen på 190°C
  2. Vispa de fyra äggen i några minuter
  3. Blanda ihop de övriga ingredienserna separat och blanda sedan med äggen
  4. Låt degen vila i tio minuter
  5. Forma två baguetter med våta händer och placera på ugnsplåten
  6. Grädda baguetterna i 28–30 minuter
  7. Låt brödet svalna under en handduk på ett ugnsgaller. (Jag brukar ibland lägga in de varma bröden i frysen några minuter, eftersom jag inte vill att de ska förlora alltför mycket vätska och bli torra.)

Hur bör man servera brödet?

Skär upp brödet och applicera smör. För högsta njutningsfaktor bör man helst använda rökt skinka på valnötsbrödet, samt ha en god lagrad ost på curry- och chokladbrödet. Sedan sätter man den obligatoriska gurkskivan på toppen! Detta mellanmål är ju tänkt att motsvara en traditionellt brittisk ”afternoon tea”, men utan alla sockersöta kakor och andra bakverk!

Low-Carb Bread with Curry/Chocolate and Walnut

Vad ska man dricka till?

Den perfekta drycken när det gäller ”afternoon tea” är darjeelingte (men jag måste medge att kaffe också passar utmärkt till bröd med lagrad ost som pålägg). Några exempel på sådana teer är Badamtam, Margaret’s hope, Sungma och Tukvar. Faktum är att alla darjeelingteer jag någonsin provat har varit mycket goda! Men gör inte såsom britterna som ofta förstör teet genom att tillsätta mjölk och/eller socker!

På engelska: Afternoon Tea with Low-Carb Bread (recipe)